In Memoriam ...

Gyászol a lengyel nép....

Kontaktok

Otthonunk ...

... gondolatok ...

"Az az ember, akit bennem szeretsz, természetesen jobb nálam: én nem olyan vagyok. De te szeress, és én majd igyekszem, hogy jobb legyek önmagamnál."

Címkék

arab (1) barát (6) család (11) csodálatos (6) éghajlat (1) első (6) film (2) gondolatok (10) gyerek (3) háború (2) hernád (1) kávé (1) keane (2) klíma (1) konyha (3) kultúra (5) kütyü (3) lakás (1) magyar (1) magyarok (2) műemlék (1) munka (1) nők (6) oktatás (4) radiohead (1) repülő (3) szeretet (21) talk talk (1) társadalom (8) technika (7) természet (1) tudomány (6) vers (14) zene (12)

Látogatók száma

Miért lehet jó a számítógépes játék ?

2013.10.30. 10:47 :: Alniyat

pacaktamadasa.jpgFelmerül a kérdés, hogy a számítógépes játékok mennyiben segítik a matematikát, illetve a matematikával összefüggő képességek fejlődését gyermekeinknél. Tiltsuk tőlük, van amit engedhetünk, hogy használjanak, vagy bármit, minden mennyiségben engedjünk nekik.

Két gyermekes édesapaként és matematika tanárként, van némi tapasztalatom ezen a téren. 

Jó magam már abba a generációba tartozok, amelyik pont a Commodore C64 személyi számítógép korában nőttem fel. Volt szerencsém használni, játszani, sőt első diplomámhoz a szakdolgozatom erre a gépre épülő tapasztalatokból merítkezett, átívelve az akkor IBM kompatibilis gépek világába. 
Sokat játszottam vele, talán néha túlzásba is víve, de általában a gondolkodtató, az eszemet megtornáztató, jó grafikájú játékok kötöttek le.

Ma ezek a játékok a flash kategóriájú teremtmények, jó grafikával, kis mérettel, gyors pályákkal, trükkös feladványokkal ellátva, telefonon, táblagépen is futtatható verziókkal.

hidverok.jpgMindenképpen érdemes engedni gyerekeinknek ezeket a játékokat használni. 
- Sokat segít a figyelem megtartásában. A játék lényegéből fakadóan odaköti a figyelmét és megtartja addig a pillanatig, míg elvégezte a feladatot.
Problémaérzékenységre, problémamegoldásra nevel. A felmerülő feladatokon gondolkodnia kell, meg kell találnia a legmegfelelőbb lépést, utat. Bizonyos esetekben arra készteti a megoldót, hogy a megoldott pályát újra megcsinálja, csak még jobban, még hamarabb, még kevesebb hibával. És ez átvezet a hiba mentességre, az igényességre törekvésre.
- Fejleszti az algoritmikus gondolkodást. Fontos, hogy a megfelelő sorrendben végezzen el egy feladatot, és így érjen a végére. Egy komplex matematika feladatnál már komolyan előre kell gondolkodni a tanulóknak - 11. évfolyam koordinátageometria -, fel kell vázolniuk gondolatban, vagy a papíron is, hogy milyen lépésekkel jutnak el a kívánt végeredményhez.
Lényeglátás. A szöveges feladatokban ki kell szűrni a lényeges és lényegtelen elemeket. Ezek alapján kell megkeresnie a megoldáshoz szükséges lépéssorozatot.
- Sikerélmény - kudarc élmény kialakulása, feldolgozása.
- Koordináta-rendszer alkalmazása, térbeli koordináta-rendszer felfogása, térlátás.
- és csak felsorolás szintjén, absztrahálás, képzelőerő, összehasonlítás, modellezés, analógia, stratégiák kialakítása.

Amint láthatja a kedves olvasó,rengeteg előnyt hordoz egy számítógépes játék a matematika számára. De meg kell azt is érteni, hogy ez is csak egy eszköz a komplex fejlődés tárházában. Nem szabad egyeduralkodón alkalmazni, nem szabad csodát várni tőle. A megfelelő mennyiségben viszont segít és fejleszt. 

Mi a teendő gyermekeinkkel szemben?

beka1.jpgEngedjük játszani őket. Engedjük, hogy kikapcsolódjanak velük és szórakozzanak. Nem érdemes eltiltani, de a korlátokat meg kell szabni. Meg lehet határozni számukra, hogy napi fél óra, 1 óra, 1,5 óra (életkortól függően) számítógépezés, gépezés, játszás elég. Ha ezt megtesszük, megszokják, megértik és betartják (figyelni azért kell rájuk).

Nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a játék nem helyettesíti a mi törődésünket. Nem tehetjük meg, hogy elé rakjuk és majd órák múlva lefektetjük aludni. Fontos, hogy mi is leüljünk velük játszani, hogy játszunk társasjátékokat, táblajátékokat, hiszen ezek a foglalkozások további más készségeket fognak kialakítani és fejleszteni bennük.

Az oldalon - http://erdekesmatek.hu/index.php/jatekok  - található játékokkal mi magunk is játszottunk és teszteltük. Mindegyike valamilyen készséget/készségeket fejleszt, így javasoljuk a velük való játékot, kikapcsolódást. (Természetesen az ésszerű keretek között.)

Ez a cikk egy rövid bevezető volt http://erdekesmatek.hu/index.php/matekos-blog, melyet szeretnénk folytatni kicsit elemzőbb, jobban kitérőbb cikkekkel, melyek szakmaibban mutatják be, mit miért érdemes fejleszteni gyermekeinkben, és persze hogyan.

Alniyat - Jankó

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás gyerek tudomány technika

A bejegyzés trackback címe:

https://alniyat.blog.hu/api/trackback/id/tr325606041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...