In Memoriam ...

Gyászol a lengyel nép....

Kontaktok

Otthonunk ...

... gondolatok ...

"Az az ember, akit bennem szeretsz, természetesen jobb nálam: én nem olyan vagyok. De te szeress, és én majd igyekszem, hogy jobb legyek önmagamnál."

Címkék

arab (1) barát (6) család (11) csodálatos (6) éghajlat (1) első (6) film (2) gondolatok (10) gyerek (3) háború (2) hernád (1) kávé (1) keane (2) klíma (1) konyha (3) kultúra (5) kütyü (3) lakás (1) magyar (1) magyarok (2) műemlék (1) munka (1) nők (6) oktatás (4) radiohead (1) repülő (3) szeretet (21) talk talk (1) társadalom (8) technika (7) természet (1) tudomány (6) vers (14) zene (12)

Látogatók száma

Klímaváltozás ... ! Hajjaj ..

2009.02.15. 15:19 :: Alniyat

No szépen vagyunk, megint újabb és újabb riadó, riasztás, s az emberek kapkodhatják a fejüket, hogy jó jó, de mi lesz velünk? A súlyosnál is rosszabb a helyzet , jelzi az INDEX.
Van közvetlen baj, vagy mi jól el leszünk a langyosban, a többiek meg azt csinálnak, amit tudnak?

Sajnos a hírek, a hírportálok, amit lehet felkapnak, de leginkább a televízió, s ha épp nincs más kéznél, hát riogassunk, ezzel is nő a nézettség. Felfújják, kommenteket raknak hozzá, megszólaltatnak, elemeket illesztenek össze, s még olyat is betesznek, amelyeket nem lehet összehasonlítani egymással.
Na hajrá magyar, ki az ijedősebb?

Mert ugye, lássunk példát, ha London és Budapest évi középhőmérsékletét tekintjük összehasonlítási alapnak, bizony nagyon egyformák. És az éghajlatuk?
Na az már nem. Éves átlagban ugyanolyan a középhőmérsékletük, de a hőmérséklet évi járása már nem, gyakorlatilag közük nincs egymáshoz a két városnak.
Akkor összehasonlítható ez az adat?

NEM
Összehasonlítható, ha naponta mérem a hőmérsékletem, reggel 6-kor felkelés után, azzal az átlagértékkel, ami a napi átlaghőmérsékletem?
NEM

Ugyanígy van ez sok-sok adathalmazzal olykor, sokszor összehasonlíthatatlan átlagértékeket elemeznek napi/heti,/havi mérésekkel a "csodálatos hírgyártók". Olyanokat, amelyeket 10 éves, 100 éves átlagokkal hoztak létre, majd azzal riogatnak, amit napi rendszerességgel rögzítenek.
No vigyázzunk csak!

Van klímaváltozás.
Ahogy volt is, és lesz is.
Hogy melyik irányba mozdul el a Föld klímája? Hajjaj, ezt már nehezebb megjósolni.
Akiknek van mélyebb ismerete a témában, még azok között is minden felé találunk híveket az egyik, s híveket a másk oldalra is.
Nem vagyunk mindentudók, mindenhatók, csak spekulálunk. 

Ha felmelegedés lesz, akkor komoly bajok lesznek a tengerpartokon, alacsonyabb térszíneken, hiszen a világtengerek szintjének emelkedésével csökkenek a korábban megművelt alföldi területek, no és a lakott területek méretei is. A szárazabb területek elsivatogosodhatnak, a nedvesebb területek szárazabbá válhatnak, és ez még csak a leginkább nyílvánvaló változás.
Ha lehűlés lesz, akkor meg kis jégkorszak jöhet (és ne is gondoljunk rá, hogy esetleg nagy jégkorszak, az már túl sok lenne), amit ugyan élt már át a földi civilizáció az elmúlt 1000 évben, de az sem jobb, gyakorlatilag az eltartható népességgel lesznek bajok, időlegesen komoly élelmiszerhiány adódhat majd. (míg nem stabilizálódnak az éghajlati átalakulások, s kialakulnak azok a területek, ahol mezőgazdasági művelést lehet majd folytatni)
 

Ami látszik, hogy az éghajlatunk kezd szélsőségesebb irányba elmozdulni.
Ha a Kárpát-medence éghajlatára lennénk kíváncsiak rövidebb távon, akkor nagyjából olyan változások várhatók az elkövetkező évtizedekben, amelyek a mostani Kis-Ázsia belső területein meglevő éghajlati viszonyokhoz hasonlítanak. Zord, hideg tél, forró, szárazabb nyár.

Vagy ki tudja. (Szót csépelhetünk, de ne essünk pánikba, mondanám mindenkinek.)
De majd meglátjuk, és nem árt, ha készülünk a változásra.

Forrás: A képek a Wikipedia-ból vannak

Szólj hozzá!

Címkék: klíma éghajlat geográfia

A bejegyzés trackback címe:

https://alniyat.blog.hu/api/trackback/id/tr15944540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...