In Memoriam ...

Gyászol a lengyel nép....

Kontaktok

Otthonunk ...

... gondolatok ...

"Az az ember, akit bennem szeretsz, természetesen jobb nálam: én nem olyan vagyok. De te szeress, és én majd igyekszem, hogy jobb legyek önmagamnál."

Címkék

arab (1) barát (6) család (11) csodálatos (6) éghajlat (1) első (6) film (2) gondolatok (10) gyerek (3) háború (2) hernád (1) kávé (1) keane (2) klíma (1) konyha (3) kultúra (5) kütyü (3) lakás (1) magyar (1) magyarok (2) műemlék (1) munka (1) nők (6) oktatás (4) radiohead (1) repülő (3) szeretet (21) talk talk (1) társadalom (8) technika (7) természet (1) tudomány (6) vers (14) zene (12)

Látogatók száma

Hernád völgye .... Gibárt ..

2009.02.24. 19:32 :: Alniyat

Szívembe vándorol a szép, főleg, ha természetes.

Megyénk egyik gyöngyszeme a Hernád völgye. Bár sok ilyen szépség található Magyarhonban, de itt is van jócskán min legeltetni szemünket, szívünkben lelkünkben szépen feltöltődni.


Nagyobb térképre váltás

Évekkel ezelőtt sokat jártam a megye útjait, s ez az irány különösen kitüntetett volt nekem, mind a völgy keleti, mind a nyugati oldalán. A Hernád magaspartján, a Zemplén tövében,  végig haladva sok történelmi szépséget fűz fel az ember,  kezdve Szerencs, Monok, Mád, majd folytatva Boldogkőváralja, Vizsoly, Gönc, s csak épp a legérdekesebbeket említem meg. Nyugati oldala kevésbé patinás kisfalukkal, de a Cserehát fiatal üledékén, szárazvölgyeiben is van élet, s mily tiszta. A völgy közepén pedig terjeszkedik a Hernád, s végzi kilométeres útján a rá rótt munkát, Felvidéken, felső folyásán vad, haragos, itt nálunk lomhább középfolyású, szépen meanderező csodavíz. S ha eléri erózióbázisát, munkája befejeztetik.



 

Munkája, melyet olykor túlbuzgón túlteljesít, s az embert költözésre sarkallja, csak nézzük a térképet, Újcsanálos falu, nem véletlenül új, mivel volt/van egy régi, melyet a Hernád vad haragja bemosott a történelmi idők homályába. Csak épp érdekesség gyanánt említve.

 

Eme kisebb bevezető után egy konkrét érdekességet szeretnék bemutatni, mely a Hernád vad természetességében egy technikai remekmű, műemlék, a gibárti Vízierőmű.
 


Gibárt Encs város része jelenleg, s ott található egy műemlék vízerőmű, melyet báró Harkányi János építtetett 1903-as befejezéssel, hogy a birtokait ellássa elektromos energiával. Az erőmű az akkori kor szerint is korszerű volt, a mai kor szerint pedig még mindíg működő technikai műemlék, melyben 100 éves kort megért gépek teszik a mindennapi dolgukat.

Az itt megtermelt energia ma már töredéke annak, amit e környék felhasznál, de fontos összetevő, s ha csak kis része is, de ott pislákol izzóinkban.
Mivel technikailag is különösen érdekel az erőmű, azt is érdemes elolvasni mi mindent tud, de a
duzzasztóműve és a későbbi átalakítások története is érdekes, ahogy kialakították és létrehozták e szépséget.

A megfelelő cikkek végigolvasásával képet alkothatunk egy ilyen kis erőmű megépítéséről, működéséről.
Jelenleg, az ottjártunkkor, egy ember felügyeli a működését, s ha adódik valami, akkor beavatkozik a gépek, zsilipek működésébe.

A gépteremben meg lehet tekinteni a GANZ generátorokat, a fordulatszám szabályzókat, láthatjuk a tengelyt, ami átviszi a turbina energiáját, s megnézhetjük, épp mennyi a megtermelt energia mennyisége. Ha szerencsénk van, akkor a felügyelő pár szóban elmondja a legérdekesebb tudnivalókat, amúgy tablókon is elolvasható a története.

Kint meg lehet tekinteni a zsilipeket, a fentebb található árapasztó zsilipeit, illetve a később készített árapasztó-surrantót.
Ha kicsit furcsa amiket ide véstem, olvasd el, érdemes. :)



Azt hiszem,. ha lesz 1 milliárd forintom, akkor 700 millióból veszek egy ilyen erőművet,... Nekem tetszik, ... jah, és lenne is aki működtesse :) ....

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: technika természet hernád műemlék geográfia

A bejegyzés trackback címe:

https://alniyat.blog.hu/api/trackback/id/tr25963667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...