In Memoriam ...

Gyászol a lengyel nép....

Kontaktok

Otthonunk ...

... gondolatok ...

"Az az ember, akit bennem szeretsz, természetesen jobb nálam: én nem olyan vagyok. De te szeress, és én majd igyekszem, hogy jobb legyek önmagamnál."

Címkék

arab (1) barát (6) család (11) csodálatos (6) éghajlat (1) első (6) film (2) gondolatok (10) gyerek (3) háború (2) hernád (1) kávé (1) keane (2) klíma (1) konyha (3) kultúra (5) kütyü (3) lakás (1) magyar (1) magyarok (2) műemlék (1) munka (1) nők (6) oktatás (4) radiohead (1) repülő (3) szeretet (21) talk talk (1) társadalom (8) technika (7) természet (1) tudomány (6) vers (14) zene (12)

Látogatók száma

Csodálatos Magyarok! I.

2009.04.26. 11:25 :: Alniyat

Elég régen írtam ide, valahogy kifogytam a közzétehető gondolatokból, és kedvem se nagyon volt mostanság.

Jobb oldali menüben "csodálatos magyarok"-ról emlékezek meg, amit alkalmanként itt egy bejegyzésben is össze fogok foglalni. Ez a bejegyzés is egy összefoglalás most.

Némileg szubjektív a lista, amit itt közzéteszek, hiszen oly sok kiváló magyar van, kit vagy én nem ismerek még, vagy lehet épp nem tartottam már fontosnak megemlíteni. Épp ezért kérem nézzék el az olvasók, ha valaki kimarad, majd alkalmasint bekerül, ha figyelmeztetnek rá.

Márciusi listámra 4 kiválló magyar került fel.

Mihály Dénes, a televíziózás ősatyja, a hangosfilm kitalálója, megalkotója. Számtalan szabadalom fűződik a nevéhez.

Járay Pál, Mérnök, feltaláló, az aerodinamika úttörője. Bevezette az „áramvonalas autó” fogalmát, elveit több autógyár is alkalmazta. Gyakorlatilag az ő alapelvei alapján készítik mind a mai napig az áramvonalas autókat, még ha manapság ezt már sokan elfeledik, s lekicsinylik.

Mikoviny Sámuel, Matematikus, mérnök, térképész, földmérő és tanár. A műszaki tudományok nagyra becsült polihisztora.

Kürschák József, matematikus, pedagógus. Nagyon sokat köszönhet neki a magyar matematikatanítás, a magyar mérnöktársadalom. Az ő kezei közül, és áldásos tevékenységének eredménye képen, kerültek ki a legkiválóbb tudósok, mérnökök.
 

Áprilisi lista itt indul,

... s kerüljön ide néhány olyan név, akiket csak a szűk szakma ismer olykor.

Ybl MIklós, építész, a XIX. század legnagyobb magyar mestere, a historizmus európai jelentőségű képviselője.

Szabó József, bányamérnök, a pesti egyetem első magyar geológus professzora, az MTA tagja, a magyar geológiai iskola megteremtője. (Kicsit a saját szakmám is hagy emeljem az előtérbe).

Eötvös Lóránd, magyar fizikus, egyetemi tanár, vallás- és közoktatási miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia első természettudós elnöke, a Mathematikai és Physikai Társaság alapító elnöke, akinek egyik legismertebb alkotása a nevét viselő torziós-inga.

Fazola Henrik, lakatosmester, gyártulajdonos, az ipari tőke egyik első képviselője Magyarországon, nevéhez fűződnek a magyar barokk vasművesség legszebb alkotásai. Miskolci kötődése ismert, a diósgyőri-hámori vasmű alapítója.

 

Számtalan a nagy magyarok sora, mára Ő-k kerültek a látómezőbe.
Legyünk büszkék és kitartóak, legyünk bátrak és állhatatosak.


 


 

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány társadalom technika magyarok csodálatos

A bejegyzés trackback címe:

https://alniyat.blog.hu/api/trackback/id/tr521087031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...