In Memoriam ...

Gyászol a lengyel nép....

Kontaktok

Otthonunk ...

... gondolatok ...

"Az az ember, akit bennem szeretsz, természetesen jobb nálam: én nem olyan vagyok. De te szeress, és én majd igyekszem, hogy jobb legyek önmagamnál."

Címkék

arab (1) barát (6) család (11) csodálatos (6) éghajlat (1) első (6) film (2) gondolatok (10) gyerek (3) háború (2) hernád (1) kávé (1) keane (2) klíma (1) konyha (3) kultúra (5) kütyü (3) lakás (1) magyar (1) magyarok (2) műemlék (1) munka (1) nők (6) oktatás (4) radiohead (1) repülő (3) szeretet (21) talk talk (1) társadalom (8) technika (7) természet (1) tudomány (6) vers (14) zene (12)

Látogatók száma

Kávé illat lengi ....

2009.05.06. 20:42 :: Alniyat

Valahol 13 évvel ezelőtt kezdődött a történetem a kávéval.

Épp a lagzira készülődés izgalmában tobzódtunk, mikor nagybátyámék betoppantak és megérdeklődték, mire lenne szükségünk a későbbi önálló élethez.
Hmm, mire is, oly sok apróság kell, hogy..
"Kávéfőző van-e már?"
Paff, mi nem kávézunk,... "De mi igen! - és a vendéget illik megkínálni egy csészével"
IGAZ, milyen igaz, és így lett egy nagyon különleges kávéfőzőnk, mely olyannyira az volt, hogy Magyarországon nem is lehetett kapni.
És idővel szép lassan rászoktunk a kávéra, eredetileg a koffein, később egyre inkább az íze miatt is.
No, de ne nyújtsam hosszúra a lényeget, az akkori kávéfőző már a múlté (pedig tényleg egy gyöngyszem volt :) ), de megtanultam, kávét főzni nem lehet akármilyen készülékkel.
Nosza elindultam keresni egy alkalmasat, s meg is találtam az Arieta cég egyik egyszerűbb változatát, a lényeg azon volt, hogy tartálya és erős szivattyúja van.

Eme kis masinával jelenleg is vagy 6 féle módon el tudom készíteni a kávét, (természetesen sokkal több féle kávé létezik, de oda már receptkönyv kell  nekem is :) ) s bevallom, egyre jobban élvezem. (Elkészíteni és elfogyasztani is.)

Nos bemutatnám egyik kedvencem, melyet tényleg nem ördöngősség elkészíteni, finom és ízléses lesz.

Nevezzük Alniyat Világának :), ha már én tálalom.

Mire lesz szükségünk, két METAXA-s pohárra, kávéra, tejszínhab spray-re, kristálycukorra és némi csokireszelékre. Ja, meg egy jó kávéfőzőre.

Takarítsuk ki a kávéfőzőt, a kávétartót rakjuk tele kávéval. Javaslom, hogy egy adagolókanálnyinkként préseljük bele, míg tele nem lesz. (Nagyon fontos, hogy a kávéörlemény jól bele legyen préselve)
Kezdjük melegíteni a vizet és egy kifogóedénykébe engedjük le az erős fekete részét. (A kijövő sugár színén látszik, ha már kisebb a koffein tartalma) A kifogóedénybe rakjunk 6 kiskanálnyi cukrot és keverjük el a kávéval (Az adagolás ízlés kérdése, de kell a cukor)
A Metaxás poharak aljára nyomjunk 2 diónyi tejszínhabot, majd az összekevert cukros kávét töltsük szét a kettő pohárba. (Hagyjuk nyugodtan megázni a tejszínt)
A kifogóba engedjünk le további 1 decinyi kávét (ez már light-os lesz, hisz a fekete előtte lejött, de még mindig kávé íze lesz)
A Metaxás poharakat töltsük fel 2/3 részig tejszínnel, körkörösen nyomva bele, majd a közepét betömve.
A light-os kávét töltsük finoman rá a két pohárra a tejszínen keresztül, majd a végén szórjuk meg csokireszelékkel.
A pohárban az alján lesz a sűrű édes fekete, rajta úszkál majd a light-os, keserű kávé tejszínnel és a tetején a sűrű tejszín. Csodálatos látvány, hogy eszük ágában sincs összekeveredni :).

Babapiskótával , kekszel lehet fogyasztani!

Egészségére mindenkinek!


 

3 komment

Címkék: kávé konyha

A bejegyzés trackback címe:

https://alniyat.blog.hu/api/trackback/id/tr871106948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Babel 2009.05.12. 20:54:16

Megérkezett az én kávécsoda gépem is! HURRRÁÁÁ!
Tanultam: tejhabot készítesz, az egészet beletöltöd a szép kávés pohárba, majd a kávét finoman hozzáöntöd, óvatosan, a tejhabos poharat megdöntve, a pohár belső falán végig csurgatod, és így a kávé középre kerül. Fehér-KV-fehér színpompa. :)
Képet majd a kolléga biztos keres... :))

Alniyat 2009.05.12. 23:16:27

@Babel: :) Melyik képre gondolsz? A KVgépére, amit mutattál?... Azt szívesen beteszem ide, ha gondolod :)
A tejhabos kávézás se rossz, de jó tejhabot igazán izgalmas készíteni. Érdemes utánanézni, ugyanis nagyon fontos a hőmérséklet.

Babel 2009.05.13. 09:50:03

Nem a gépre, hanem a szép kávéra gondoltam. Majd keresek egy képet és elküldöm neked szerkesztésre. :)
Tejhab tökéletes, a KV géphez járt egy automata tejhab kütyü is! :)
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...