In Memoriam ...

Gyászol a lengyel nép....

Kontaktok

Otthonunk ...

... gondolatok ...

"Az az ember, akit bennem szeretsz, természetesen jobb nálam: én nem olyan vagyok. De te szeress, és én majd igyekszem, hogy jobb legyek önmagamnál."

Címkék

arab (1) barát (6) család (11) csodálatos (6) éghajlat (1) első (6) film (2) gondolatok (10) gyerek (3) háború (2) hernád (1) kávé (1) keane (2) klíma (1) konyha (3) kultúra (5) kütyü (3) lakás (1) magyar (1) magyarok (2) műemlék (1) munka (1) nők (6) oktatás (4) radiohead (1) repülő (3) szeretet (21) talk talk (1) társadalom (8) technika (7) természet (1) tudomány (6) vers (14) zene (12)

Látogatók száma

Edmund Burke...

2010.03.01. 20:33 :: Alniyat

A minap egy érdekes filmet néztem végig, Bruce Willis főszereplésével, A Nap könnyei (Tears of the Sun) címmel. B.Willis egyik kedvenc színészem, de ezt a filmjét most láttam először. Némileg sablonos a film, és elkoptatott elemekkel gazdagított, de egyszer érdemes volt megnézni.

Aki nem látta, bátran üljön elé, igaz, ami igaz, vannak benne véres és felkavaró jelenetek, de ez része a történetnek és a mondanivalónak. (További elemzésébe nem mennék bele, hiszen jócskán lehetne szapulni, és ezt már megtették elegen.)

Forrás: Port.hu

Viszont felmerül a kérdés, miért is Edmund Burke a poszt címe? A film egy idézettel zárult, mely a következő volt:

"A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak." /Edmund Burke/


Edmund Burke a 18. században élt ír származású angol író, filozófus ,államférfi volt. Ismertebb művei: Töprengések a francia forradalomról, Filozófiai vizsgálódások a szép és a fenséges ideájának eredetéről. A klasszikus konzervativ gondolkodás megalkotója. A politikai nézetei szerint nem feltétlenül az igazság a fontos, hanem a feltétlen jó keresése. Ő fogalmazta meg az ízlés "érdeknélküliségének" tételét.
Megdöbbentően látványos az érvrendszere a szavak erejéről, azok hatásairól az emberre, az ember érzelmeire. Ehhez ajánlom Szécsényi Endre: Edmund Burke metaforái. Politika és nyelvhasználat összefüggései, előadását.

Búcsúzásként, még egy idézet Burke-től:

"Senki sem követhet el nagyobb hibát, mint az, aki azért nem tesz semmit, mert amit megtehet, az kicsiny"

 

Néhány link Edmund Burke témában, hiszen van mit tanulni a gondolkodásról:
Edmund Burke társadalomelmélete
Ideológiák-Konzervativizmus - Sulinet
Burke politikai esztétikája-Békés Márton (konzervatorium.hu)
Megkésett méltatás egy modern klasszikusról - Fejérvári Boldizsár (Jelenkor.net)


 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra háború társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://alniyat.blog.hu/api/trackback/id/tr741800977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...