In Memoriam ...

Gyászol a lengyel nép....

Kontaktok

Otthonunk ...

... gondolatok ...

"Az az ember, akit bennem szeretsz, természetesen jobb nálam: én nem olyan vagyok. De te szeress, és én majd igyekszem, hogy jobb legyek önmagamnál."

Címkék

arab (1) barát (6) család (11) csodálatos (6) éghajlat (1) első (6) film (2) gondolatok (10) gyerek (3) háború (2) hernád (1) kávé (1) keane (2) klíma (1) konyha (3) kultúra (5) kütyü (3) lakás (1) magyar (1) magyarok (2) műemlék (1) munka (1) nők (6) oktatás (4) radiohead (1) repülő (3) szeretet (21) talk talk (1) társadalom (8) technika (7) természet (1) tudomány (6) vers (14) zene (12)

Látogatók száma

Carpe Diem ....

2010.03.27. 08:59 :: Alniyat

... élj a mának, használd ki az időt, ragadd meg a pillanatot.
"Szakaszd le a napot", Horatius szállóigévé vált kifejezése.

 

Ragadd meg a pillanatot!

Az elmúlt évek során apránként kikristályosodott ennek a fordulatnak a valódi értelme számomra. Sokat elmélkedtem rajta, részben a saját életem kapcsán, részben a körülöttem zajló történések, életfordulatok kapcsán.
Ezek alapján alakult ki a véleményem, hogy az embereket három csoportba lehet osztani.

Az egyik típusú ember a múltban él.
Ez a típus az, akivel a múltjában jó dolgok történtek. Ez lehet akár érzelmi, akár anyagi jó. Ez a történés olyan nyomot hagyott a lelkében, hogy egész élete során várja vissza, s arra törekszik, hogy azt újra megkapja. Ez a várakozás az ami megakadályozza, hogy a valódi életét élje.
Nem mondom, hogy rossz dolog, hiszen van, amibe kapaszkodhat, s ha nem is éri el, a remény erőt ad neki egész élete során.

A másik típus a jövőben él.
Ez a fajta ember mindig azt várja, hogy a jó, a szép az majd eljön érte, s ha megérkezett, akkor az élete rendeződik, végre révbe ér. Az ilyen típusú ember a rózsaszín felhő esete, idealista, álmodozó. Biztos, hogy neki jó így, de a való életről ő is lemarad. Végig várakozással telik az élete, viszont, ha nem jön el, keserű csalódással múlik el.

A harmadik típus, aki valóban éli az életét. Ő a jelenben él.
Igazából a valódi jelenben élni szinte lehetetlen, hiszen mindig lesz pillanat, ami vagy a jövőt vetíti előre, vagy a múltra mutat, de hosszú távon a meglévő pillanatok adják az élet sóját. Ezek azok a pillanatok, amik megismételhetetlenek, amiket az ember utána egész élete során mesélhet majd. Az ember, aki a jelenben, a mában él, az fogja a legtöbbet profitálni, az lesz a leggazdagabb, ha nem is anyagilag, de érzelmileg.
Kevés ilyen ember létezik, és még kevesebb az, aki egész élete során így él.

Carpe Diem, ragadd meg a pillanatot!


Melyek a valódi pillanatok? Nagyon sok ember megtapasztalja, csak nem veszi észre. Keresd azt, mikor felhőtlenül tudsz bolondozni, érdektelenül mosolyogsz, hamisítatlanul örülsz, s nem érzed a holnap súlyát, vagy nem gondolsz az elmúlt pillanatra.
Percek, esetleg órák lehetnek egyszerre, nem több, de sokszor tedd, s Napsugaras lesz az életed.

 

Alniyat jegyezte le gondolatait. - SzJ

Holt költők társasága - Robin Williams filmje adta az ötletet a jegyzethez.
 

Szólj hozzá!

Címkék: társadalom gondolatok

A bejegyzés trackback címe:

https://alniyat.blog.hu/api/trackback/id/tr761872195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...