In Memoriam ...

Gyászol a lengyel nép....

Kontaktok

Otthonunk ...

... gondolatok ...

"Az az ember, akit bennem szeretsz, természetesen jobb nálam: én nem olyan vagyok. De te szeress, és én majd igyekszem, hogy jobb legyek önmagamnál."

Címkék

arab (1) barát (6) család (11) csodálatos (6) éghajlat (1) első (6) film (2) gondolatok (10) gyerek (3) háború (2) hernád (1) kávé (1) keane (2) klíma (1) konyha (3) kultúra (5) kütyü (3) lakás (1) magyar (1) magyarok (2) műemlék (1) munka (1) nők (6) oktatás (4) radiohead (1) repülő (3) szeretet (21) talk talk (1) társadalom (8) technika (7) természet (1) tudomány (6) vers (14) zene (12)

Látogatók száma

A belső bolygó ....

2010.04.09. 21:13 :: Alniyat

Régóta foglalkoztatja a gondolataimat, hogy jegyzet formájában kifejtsem a K-PAX című film mondandóját. Mindazt, amit megmozgat az emberben, aminek a halvány árnyéka is csak elvonul szemünk, agyunk előtt, miközben végig nézzük.

Persze, ez az egyik legnehezebb. Sokszor olvasok filmkritikát, de olyan jót úgy sem tudnék írni. Mégis, van ami egy-egy filmből megtelepedik az ember agyának piciny zugában, s ott motoszkál, és olyankor azt gondolja, valami újat fedezett fel, ezt most el kell mondanom.

A történet maga is érdekes, hiszen egy emberen keresztül kerülünk valami más dimenzióba. A legvégéig megfoghatatlanul motoszkál bennünk, hogy most valóban egy idegen van köztünk, vagy csak egy lelkileg összetört, elefántcsonttornyába beburkolózott lelki roncs képzelgéseit látjuk. Miközben próbáljuk értelmezni az egyre érdekesebb információkat, szinte elhatalmasodik bennünk, hogy van valami földöntúli valóság.

Nézd meg, s gondolkozz!

K-PAX - A belső bolygó, belső bolygó(?), a Föld(?), vagy a bensőnk elzárt titka(?). Agape és Satori (no ezt nem tudom, hogy így kell-e leírni) a Lant csillagképben. Egy különleges csillagrendszer, mely csak nekünk embereknek különleges, hiszen akik ott élnek, azoknak az a természetes. (Megjegyzésként, a kettős, vagy többszörös csillagrendszerek épp annyira elterjedtek - ha nem jobban - mint a mi szimpla naprendszerünk.) Az idegen volta akár elfogadható is lehetne, hiszen sok jel utal rá. Mégis, a többség szerintem hajlamos lenne azt elfogadni, hogy PROT ember, mégpedig egy tragédia során, lelkileg megsérült társunk. Furcsa, igaz?
 

Vajon egy valódi idegen volt, vagy a történet a belsőnk kivetülése/elrejtése, vagy valóban, egy felsőbbrendű, egy mindenható létezését vetíti előre. A történetben elrejtett apró jelek, szavak, mozzanatok, érzések, és maga a történés is lehetne az az üzenet, hogy létezik a Mindenható, a Mennyország.

Kinek mi tetszik jobban, vagy mi az ami közelebb áll elvárásaihoz. Gondolkozni azért megéri rajta ...

Mindenesetre a filmhez készült zene mindezeket csak erősíti.


Megoldást mindenkinek magában kell megkeresnie és megtalálnia.

 

A filmben egyébként mindkét főszereplő - Kevin Spacey és Jeff Bridges - kiváló alakítást nyújt. Aki teheti, nézze meg a DVD-n a filmről készült összefoglalót, igen érdekes információkhoz juthatunk.

 

Jó szórakozást! SzJ


 

Szólj hozzá!

Címkék: gondolatok szeretet

A bejegyzés trackback címe:

https://alniyat.blog.hu/api/trackback/id/tr631908325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...