In Memoriam ...

Gyászol a lengyel nép....

Kontaktok

Otthonunk ...

... gondolatok ...

"Az az ember, akit bennem szeretsz, természetesen jobb nálam: én nem olyan vagyok. De te szeress, és én majd igyekszem, hogy jobb legyek önmagamnál."

Címkék

arab (1) barát (6) család (11) csodálatos (6) éghajlat (1) első (6) film (2) gondolatok (10) gyerek (3) háború (2) hernád (1) kávé (1) keane (2) klíma (1) konyha (3) kultúra (5) kütyü (3) lakás (1) magyar (1) magyarok (2) műemlék (1) munka (1) nők (6) oktatás (4) radiohead (1) repülő (3) szeretet (21) talk talk (1) társadalom (8) technika (7) természet (1) tudomány (6) vers (14) zene (12)

Látogatók száma

Vércse vijjog délelőtt

2010.04.25. 13:07 :: Alniyat

Vörös vércse

Szélesen elterjedt faj. Európában - a legészakabbi területek kivételével - mindenütt honos, de Ázsiában és Afrika nagy részében is honos. Észak-Amerika egyes területein is előfordul.
Kistermetű, karcsú testű ragadozó madár. Testnagysága 33-39 cm. Szárny-fesztávolság: 65-80cm. A farka hosszú, a szárnya hosszú és hegyes. A hím madarak feje szürkéskék, a rozsdavörös hátán és a világos enyhén sárgásbarna árnyalatú hasoldalán is fekete foltok láthatók. A farok szürkés árnyalatú a végén fekete szalaggal. A tojó és a fiatal madarak hasonlóak, a színezetük rozsdabarna.
Fénykép: National Geographic
Hazánkban is az egyik leggyakoribb ragadozó madár. Általában út menti fasorokban, mezőgazdasági területek szélén költ, de előfordul a városokban is (kultúrakövető faj). Lakott területeken a fészek tornyokban, padlásokon, erkélyládákban, ablakpárkányokon található. Elfoglalja a kitett költőládát is. Lakott területeken kívül önállóan fészket nem épít, hanem elhagyott szarka és varjúfészkekbe rakja a tojó 3 - 6 tojását. Olykor a szürke varjú magasfeszültségű oszlopra épített fészkében is költ. A kotlás ideje 27 - 29 nap és a fiókák 27 - 32 nap alatt válnak röpképessé. Táplálékát főleg rágcsálók és rovarok alkotják. A lakott területek vércséi madarakat (verebeket) is zsákmányolnak. Sík területek felett sokszor látható a levegőben, egy helyben szitálni, miközben zsákmányra kémlel.
A madarak többsége vonuló és március és október között tartózkodik hazánkban, de egyes példányok át is telelnek. Az elvonulók a telet a Földközi-tenger mellett és Észak-Afrikában töltik.
(Herman Ottó: A madarak hasznáról és káráról.) Forrás

És egy bekamerázott vörös vércse Svájcban.
Négy tojás a fészkében, lehet nyomon követni.

Vörös vércse Svácban, élőben.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alniyat.blog.hu/api/trackback/id/tr811949930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...