In Memoriam ...

Gyászol a lengyel nép....

Kontaktok

Otthonunk ...

... gondolatok ...

"Az az ember, akit bennem szeretsz, természetesen jobb nálam: én nem olyan vagyok. De te szeress, és én majd igyekszem, hogy jobb legyek önmagamnál."

Címkék

arab (1) barát (6) család (11) csodálatos (6) éghajlat (1) első (6) film (2) gondolatok (10) gyerek (3) háború (2) hernád (1) kávé (1) keane (2) klíma (1) konyha (3) kultúra (5) kütyü (3) lakás (1) magyar (1) magyarok (2) műemlék (1) munka (1) nők (6) oktatás (4) radiohead (1) repülő (3) szeretet (21) talk talk (1) társadalom (8) technika (7) természet (1) tudomány (6) vers (14) zene (12)

Látogatók száma

Douglas DC-3 .... Li-2

2010.05.15. 20:24 :: Alniyat

A Douglas Aircraft mérnökei, Arthur E. Raymond vezetésével 1935-ben fogtak hozzá a legendás DC-3-as terveinek elkészítéséhez. Az alapokat a DC-2-től vették, erősebb motorokat kapott és növelték a szállítható utasok számát. Amire a tervezők sem számítottak, olyan sikeres lett a gép, hogy minden idők legnagyobb számban gyártott katonai szállító repülőgépe lett. Itt említeném meg, hogy nem volt ritka, az eredetileg polgári célra tervezett, gyártott gépek katonai alkalmazása. Ebben a németek úttörőként jeleskedtek, igaz náluk előre tervezett is volt ez a cél, a legszebb példa a híres/hírhedt Focke-Wulf Fw 200, más néven a Condor. Ez a repülő távolsági rekordjával kezdte a pályafutását. Churchill "Az Atlanti-óceán büntetésének" nevezte. De erről máskor.Visszatérve a DC-3-hoz, igazán izgalmas jelölésekkel látták el a felhasználóik.

  • Polgári jelölése - DC-3
  • Az USAAC (Egyesült Államok Légiereje) - C-47 Skytrain
  • Amerikai haditengerészet - R4D
  • Angol légierő - Dakota (Az angolok mindenkor nevet adtak a repülőknek, nem betű-szám kombinációt)
  • És a Szovjetunió, akik licence alapján gyártották - Li-2.

No és nézzük a száraz tényeket a repülőről.

Hosszúság: 19,63 m    Bombaterhelés: -
Fesztáv: 28,90 m Erőforrás: 2db Pratt & Whitney
R-1830-92-es motor
Magasság: 5,2 m Fegyverzet: -
Sebesség: 370 km/h   Emelkedőképesség: 366 m/min
Szolgálati mag.: 7315 m                    Üres tömeg: 8103 kg
Hatótávolság: 2575 km

Felszállótömeg: 14061 kg


A repülőgépből 10050 db készült az Egyesült Államokban. A Szovjetunióban, Li-2-es néven, további 2700 db-ot gyártottak.
Különféle változatokat gyártottak, a legtöbb a C-47-es megerősített padlójú, nagyobb rakodónyílású változatból készült, de volt motor nélküli, vitorlázó, illetve úszótalpas változata is.

Eisenhover is megemlékezett meleg hangon a DC-3-ról, miszerint a "dzsip, a bazooka és a Shermann harckocsi mellett a C-47-es volt a II. világháború egyik legfontosabb fegyvere".
 

 

És egy lehetséges túlélése a DC-3-nak, ami csak bizonyítja az amerikaiak őrültségét és találékonyságát.


És egy DC-3 indítása, szép ugye? :) (link)

 

Forrás: Mike Sharpe - Repülők

Alniyat

Szólj hozzá!

Címkék: repülő technika

A bejegyzés trackback címe:

https://alniyat.blog.hu/api/trackback/id/tr492005851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...